Sarı rengi, ince yaprakları ve keskin kokusuyla andızotu bir süs bitkisi görünümünün yanı sıra sağlık için de oldukça faydalı bir bitkidir.
Nezle denilince ilk çare olarak düşünülen adaçayı gibi andızotu da nezle ve grip gibi hastalıkların ortaya çıkardığı sıkıntılardan kurtulmaya yardımcı olur. Çay gibi demlenip içildiğinde öksürüğe iyi gelir ve göğsü yumuşatır. Nezle ve grip hastalığında en iyi iyileşme yöntemlerinden biri vücuttan yeteri kadar ter atmaktır. Andızotu vücudun terlemesine ve toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Mide bulantısı şikayeti olanlar andızotunu demleyip içerse midelerinin rahatladığını hissedebilirler. Hatta ülseri olanlar da bu bitki çayını tüketebilirler.
Çalışma hayatı yoğun olanlar ya da gün içinde kendini yorgun hissedenler için de ideal bir bitki çayı olabilir. Zira andızotu çayı vücudu zinde tutar, enerji verir.
Tarihte, modern tıptan önce bir çok rahatsızlık bitkiler yoluyla tedavi edilirdi. Alternatif tıbbın mucizelerinden biri olan andızotu tarihte verem gibi ciddi bir hastalığa karşı da kullanılmaktaydı.
Nezle ve grip dışında astım bronşit gibi rahatsızlıklar için de idealdir. Nefesi rahatlatır.
Andızotu sadece bitki çayı olarak kullanılmaz. Bu bitki yara iyileştirici bir özelliğe de sahiptir. Cilde uygulandığında egzama rahatsızlığına iyi gelir, yaraları da hızla iyileştirir.
Her bitki çayı gibi andızotunun tüketiminde de aşırıya kaçılmamalıdır. Aksi takdirde mide bulantısı, ishal gibi şikayetlere yol açarak faydadan çok zarar getirir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder